1 Şubat 2012 Çarşamba

Euroleague: CSKA-Galatataray MP | Preview

"Kusursuzluk" gerek sporda, gerek hayatın diğer alanında kullanmayı sevdiğim bir kelime değil ve istisnaları bir kenara koyarsak kullanmayı da sevmem. İstisnayı yine bozmayacağım ancak Cska için "kusursuza en yakın" demek yanlış olmayacaktır. Daha yazının başından enseyi karartmak istemem zira bu takım birçok maçta, çok önemli rakiplere karşı son topa kadar mücadele etti ancak Cska'nın da bizden 2-3 gömlek üstte bir takım olduğunu en başından belirtmek gerekiyor. "Son topa kadar" mottomuzdaki istisnalardan biri olabilir maç; kırılmak, gücenmek yok.

PG: Teodosic/Shved
SG: Siskauskas/Jamont Gordon
SF: Kirilenko
PF: Khryapa/Vorontsevich/Lavrinovic
C: Kristic/Kaun

Geçen sezon TOP 16'ya dahi kalamayan Cska, Yunan takımlarının ekonomik sebeplerle krize girdiği dönemde bütçesinde önemli bir artışa gitti. Khryapa, Jamont Gordon, Sasha Kaun, Siskauskas gibi yıldızların yanına Avrupa'nın en değerli oyuncularından olan Kirilenko, Kristic ve Teodosic katıldı. Ve bunun sonucunda Top 16'nın neredeyse yarısına gelmemize rağmen henüz maç kaybetmeyen bir takım ortaya çıktı. Hücumdaki mükemelliğin -asistte, 2 sayı ve 3 sayı yüzdesinde 1.ler- yanında savunmada da çok iyi yardımlaşan ve potaaltını çok iyi kapatan bir takım görüyoruz.

Peki napmalıyız Cska'yı zorlamak için? Öncelikle hücumda guard-pivot ikili oyunlarını çok iyi oynamalıyız. Teodosic-Kristic ikilisi her ne kadar hücumda ikili oyunları harika oynasalar da işin savunma kısmında aynı etkinliğe sahip değiller. Fakat bu ikili oyunları oynarken Cska savunması oyun bilgisi muazzam iki forveti(Khryapa ve Kirilenko) sürekli yardıma giderek gerek şutları bozuyor gerekse de ribaundlara yardımcı oluyor. Yani bizim etkili olduğumuz ikili oyunları oynarken aynı zamanda da bu iki ismi potadan uzaklaştırmamız gerekiyor. Bu noktada da ikili oyunlar oynanırken, yardım geldiğinde mümkün olduğunca 3 ve 4 numaralarımıza cezaları kestirmemiz gerekiyor. Eğer maça o cezalar kestirerek başlayabilirsek Kirilenko ve Khryapa'dan gelecek yardımları minimuma indirebiliriz. Bunun dışında Cska bize göre çok daha fizikli bir takım ve bunun yanında birebir baskıyı da çok iyi yapıyorlar. Bizim de zaman zaman top kayıplarında sıkıntı yaşadığımız düşünülürse top kayıpları sıkıntı yaşayabileceğimiz bir faktör olabilir. Ayrıca Cska bu top kayıplarına fast-break'lerle çok çabuk ceza kesebilen bir takım ki Efes'in geriye koşamadığı dakikalarda transitionda nasıl darmadağın olduğuna geçen haftadan aşinayız.

İşin savunma kısmında ise Tutku-Andric ikilisinin oynadığı ikili oyunların 1 gömlek üstünü oynayan Teodosic-Kristic ikilisinin pick-and-roll'lerini mümkün olduğunca iyi savunmalıyız. Buradaki savunma stratejisini ise daha çok Teodosic'in performansı belirleyecek. Teodosic screen sonrası direk cezayı da kesebiliyor, bunun dışında oyun görüşü sayesinde hem pota altını hem de savunma rotasyonlarından kaynaklanan ceza atıcılarını buluyor. Teodosic'in şutunu riske etmek ilk etapta mantıklı tercih olarak gözükebilir ancak Teodosic kendi iyi başladığı ve şutunu bulduğu maçlarda savunmayı tamamen darmadağın edip, takım arkadaşlarını da rahatlıkla bulan bir isim. Bu nedenle ilk etapta Teodosic savunmasına öncelik vermeliyiz ki, bilindiği gibi Teodosic iyi savunmalar karşısında zaman zaman kontrolden çıkabilen bir isim. Fakat Teodosic'i savunurken pota altını mümkün olduğunca iyi kapatmalıyız ki savunma kaymalarını doğru yapmak çok kritik olacak. Bunun dışında az önce Cska'nın fiziksel olarak avantajlarından bahsetmiştim ki zaman zaman savunma ribaundlarında sıkıntı yaşayan bir takım olarak mutlaka ama mutlaka Cska'nın hücum ribaundlarını minimuma indirmemiz gerekiyor.

Yapmamız gerekenleri toparlamak gerekirse, işin hücum kısmında 1-5 pick-and-roll'lerini sıkça oynamalı, forvetlerden gelen yardımları mümkün olduğunca cezalandırmalı, top kayıplarını minimum seviyede tutmalı ve hücum tempomuzu 25-30 dakikalar civarı Olympiakos maçının 2. çeyreğindeki tempomuza yaklaştırmalıyız. Savunma kısmında ise Teodosic-Kristic pick-and-rollerine mümkün olduğunca dikkat etmeli ve bunun yanında da Teodosic'i kontrolden çıkarmak için ona mümkün olduğunca iyi savunma yapmalıyız. Bunun dışında fiziksel dezavantajımızı kapatmak için topa baskı ve savunma ribaundlarında sıkıntı yaşamamak için box-out'lar mühim.

Euroleague'in birçok kişiye göre en iyi takımıyla deplasmanda oynuyoruz ve açıkçası galibiyet ihtimalimiz çok düşük. Ancak takımın yine elinden geleni yapacağından şüphem yok fakat yine de beklentileri -bu maç için- büyütmemek gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder